Sopimus lapsen huoltajuudesta ja tapaamisoikeudesta

Lapsen huoltajuudesta ja tapaamisoikeudesta annetun lain tarkoituksena on turvata myönteiset ja läheiset suhteet molempiin vanhempiin.

Huoltajuus

Lapsen syntyessä avioliitossa olevista vanhemmista tulee automaattisesti lapsen huoltajia. Jos vanhemmat eivät ole naimisissa lapsen syntyessä, äidistä tulee automaattisesti huoltaja. Sopimus yhteisestä huoltajuudesta voidaan laatia, jotta molemmista vanhemmista tulisi huoltajia.

Asuminen

Jos vanhemmat eivät asu yhdessä, on sovittava, kumman luona lapsi asuu vakituisesti.

Tapaamisoikeus

Kun vanhemmat asuvat erillään, on sovittava lapsen oikeudesta tavata molemmat vanhemmat. Sen voi tehdä joko suullisesti tai kirjallisesti. Kirjallinen sopimusliite voi olla tapaamisissa tukena,  jos syntyy riitatilanteita. On tärkeää, että molemmat vanhemmat myötävaikuttavat tapaamisten onnistumiseen.

Eroaminen/avioero

Eron/avioeron yhteydessä on alle 18-vuotiaiden lasten osalta laadittava sopimus lapsen huoltajuudesta ja tapaamisoikeudesta.

Ilmoita lastensuojelutarpeesta

Kun lapsen vanhemmat eivät ole avioliitossa keskenään,  vahvistetaan lapsen isyys erityisellä menettelyllä, jota kutsutaan isyystutkimukseksi.  Isyystutkimuksen yhteydessä voi tehdä myös sopimuksen lapsen huoltajuudesta.

Voidaan joko sopia lapsen huoltajuus molempien vanhempien hoidettavaksi yhteisesti tai vain äidin tai isän hoidettavaksi.

Jos sopimusta ei tehdä, äiti on yksin lapsen huoltaja ja holhooja.

Aiheesta lisätietoa ja aineistoa
Westberg Carina

Sosiaalipäällikkö

S-posti: carina.westberg(at)korsnas.fi
Puh: +358 (0)6 3479 125
Puh.aika: ma-pe 09.00 – 10.00

Tuure Lena-Maria

Vt. sosiaalityöntekijä

S-posti: lena-maria.tuure(at)korsnas.fi
Puh: +358 (0)6 3479 147
Puh.aik: maanantai-tistai, torstai 08.30 – 09.30