Företagshälsovård är förebyggande hälsovård i enlighet med lagen om företagshälsovård (1383/2001). Företagshälsovården samarbetar med arbetsgivare och arbetstagare och strävar efter att befrämja fysisk, psykisk hälsa och arbetsförmåga samt uppehålla god säkerhet på arbetsplatsen.Vi arbetar som ett mångprofessionellt team, bestående av hälsovårdare, läkare, psykolog och fysioterapeut.
Företagshälsovårdens mål
- En hälsosam och säker arbetsmiljö
- Ett välfungerande arbetssamfund
- Förebyggande av sjukdomar och olyckor som hänförs till arbetet
- Upprätthållande och befrämjande av arbetstagarens arbets– och funktionsförmåga under olika skeden i arbetslivet
Vår verksamhet styrs av våra värden, som innefattar
- respekt för människovärdet
- ansvarsfullhet
- rättvisa
Arbetsgivare är skyldiga att ordna lagstadgad förebyggande företagshälsovård för sina anställda. Sjukvård på allmänläkarnivå kan ordnas för de anställda om arbetsgivaren tecknat avtal för icke-lagstadgad sjukvård, se nedan.
Företagare och lantbrukare kan ordna företagshälsovård för sig själva, men det är frivilligt. ”Lag om ersättning av statens medel för vissa kostnader för lantbruksföretagares företagshälsovård” (1984/859 )
FPA:s stöd till arbetsgivaren
Kostnaderna för företagshälsovårdstjänsterna ersätts till 50% av FPA. Sjukvårds-och övriga hälsovårdskostnader ersätts av FPA till 50 %. Med god företagshälsovårdspraxis som grund är ersättning för arbetsplatsutredningar och hälsoundersökningar samt annan förebyggande verksamhet 60 %. Arbetsgivaren ansöker om ersättning via FPA:s e-tjänst inom 6 månader efter bokföringsperiodens slut. Ett avtal om företagshälsovård och en giltig verksamhetsplan är en förutsättning för att få ersättning.
Lagstadgad företagshälsovård innefattar förebyggande verksamhet
- arbetsplatsbesök, arbetsplatsutredningar
- hälsoundersökningar, bedömning av arbets- och funktionsförmågan
Dessutom hör även hit
- undersökning och vård av arbetsolycksfall
- undersökning och vård av yrkessjukdom
- undersökning och vård av arbetsrelaterade symptom
- uppföljning av funktionshindrad arbetstagare
- planering och ordnande av förstahjälpverksamhet
Vid behov kan erbjudas tjänster av företagsfysioterapeut eller – psykolog.
Icke-lagstadgad sjukvård
Arbetsgivaren har möjlighet att utöver den lagstadgade verksamheten bekosta sjukvårdstjänster inom företagshälsovården för sin personal.
Sjukvården som erbjuds fokuseras på arbetshälsa, i huvudsak sjukdomar och olycksfall som centralt kan kopplas till arbetet eller som på lång sikt försvårar utförandet av arbetet. Behov av sjukledighet bedöms med tanke på arbetsförhållandena och kraven i arbetet.
Skötaren gör en första bedömning och hänvisar den insjuknade vid behov till företagsläkaren eller annan läkare för bedömning.
Företagshälsovården har inte någon i lag stadgad jourplikt.
Vi rekommenderar att den insjuknade i första hand söker sig till hälsocentralen då det gäller infektionssjukdomar (till exempel luftvägs-infektioner, urinvägsinfektion, diarrésjukdomar och könssjukdomar) samt vid uppföljning av diabetes, störningar i kolesterolämnesomsättningen, övervikt och blodtryckssjukdom
Arbetsgivare, som är i behov av företagshälsovårdstjänster, kan fylla i blanketten: Behov av företagshälsovårdstjänster och lämna in den till Malax-Korsnäs hälsovårdscentral.