Bygglagen 751/2023 togs i bruk 1 januari 2025 och innebär flera viktiga förändringar Den innehåller bestämmelser om projektering, uppförande och användning av byggnader och byggnadsobjekt. Här är några av huvudpunkterna:
- Förenklade tillståndsprocesser: Många mindre byggprojekt kommer inte längre att kräva tillstånd, men det är fortfarande viktigt att säkerställa att byggrätten följs och att byggnadsobjekten planeras och byggs enligt lagar och bestämmelser.
- Digitalisering: Kommunerna måste lämna uppgifter om planläggning, byggande och tomtindelning till ett nytt datasystem för den byggda miljön, kallat Ryhti.
- Kompetenskrav: Det införs nya krav på kompetens för personer som utför projekterings- eller arbetsledningsuppgifter inom byggande.
- Hållbart byggande: Lagen styr mot mer hållbart byggande och uppdateringar av byggnadsordningar för att överensstämma med de nya bestämmelserna.
Lagen tillämpas på lovansökningar som lämnas in efter den 1 januari 2025. Ansökningar som lämnats in före årsskiftet behandlas enligt den gamla markanvändnings- och bygglagen under hela byggprojektets process, även om beslutet fattas först efter årsskiftet. Ändringen påverkar inte tillstånd som beviljats före 2025 eller deras villkor.
Den här lagen medför att åtgärdstillstånd och åtgärdsanmälan försvinner.
Härefter söker man endast om bygglov för:
- ett bostadshus,
- en byggnad på minst 30 kvadratmeter eller 120 kubikmeter,
- ett skyddstak på minst 50 kvadratmeter,
- en konstruktion för allmänheten som kan användas av minst fem personer samtidigt,
- en minst 30 meter hög mast eller skorstenspipa,
- en lysande reklamanordning på minst 2 kvadratmeter,
- en energibrunn,
- ett område som byggs för särskild verksamhet och som har konsekvenser för användningen av omgivande områden.
Bygglov krävs för att uppföra ett nytt byggnadsobjekt om byggandet har betydande konsekvenser för användningen av området, stadsbilden, landskapet, kulturarvet eller miljön. Dessutom krävs bygglov om myndighetstillsyn behövs för att säkerställa att de tekniska kraven uppfylls, eller om byggnadstillsynen behöver övervaka byggnadsprojektet med hänsyn till allmänintresset. Bygglov behövs dock inte om åtgärden bygger på en gatuplan enligt lagen om områdesanvändning, en godkänd vägplan enligt lagen om trafiksystem och landsvägar (503/2005), eller en godkänd järnvägsplan enligt banlagen (110/2007). Kommunen kan i sin byggnadsordning besluta att bygglov inte behövs för vissa mindre byggprojekt, om dessa betraktas som obetydliga.
Bygglov krävs även för vissa reparationer och ändringar som likställs med uppförandet av en byggnad, samt för att utvidga en byggnad eller öka dess våningsyta. Bygglov behövs för reparationer som i större utsträckning än obetydligt innebär att en sanitär olägenhet åtgärdas inom området, om den bärande konstruktionen är skadad, om reparationerna kan äventyra byggnadens sundhet eller säkerhet, eller om reparationen har betydande konsekvenser för stadsbilden, landskapet eller kulturarvet. Bygglov behövs också för reparation av ett byggnadsobjekts väsentliga särdrag.
Reparationer som kräver bygglov omfattar:
1) Reparation eller ändring av en byggnad som är skyddad enligt plan eller lag, eller en historiskt eller arkitektoniskt värdefull byggnad, på ett sätt som påverkar dess värde.
2) Reparationer eller ändringar av byggnadens klimatskal eller installationssystem som har stor påverkan på byggnadens energiprestanda eller energi- och miljökonsekvenser under dess livscykel.
3) Väsentlig ändring av användningsändamålet för byggnaden eller dess delar.
Byggprojekt som inte kräver bygglov
Här är en mer detaljerad beskrivning av byggnader som inte kräver bygglov enligt den nya bygglagen i Finland från 1 januari 2025:
- Små byggnader: Byggnader med en yta på mindre än 30 kvadratmeter kräver inte bygglov, förutsatt att de är planenliga. Exempel på sådana byggnader är gårdsbastu, biltak, sommarkök, förråd, djurstall, garage, kontors- och lagerbyggnader.
- Skyddstak: Skyddstak med en yta på högst 50 kvadratmeter kräver inte bygglov. Dessa skyddstak måste dock ha minst 30 % öppna väggar för att inte räknas in i byggrätten.
- Byggnader utan köksutrustning: Byggnader som inte är avsedda för boende och som saknar fast köksutrustning, såsom en spis, kräver inte bygglov. Dessa byggnader kan dock vara utrustade med el, vatten och värmeisolering.
Det är viktigt att notera att även om vissa byggnader inte kräver bygglov, måste byggrätten och planbestämmelserna följas. Byggaren ansvarar för att följa alla byggbestämmelser och att involvera kompetenta planerare.
Trots undantag för vissa byggnader behövs bygglov för objekt som avloppssystem, större bryggor och stensättningar, inhägnader, fasadändringar och energibrunnar
Ändringar i tillståndssystemet
I den nya bygglagen ersätts bygglov, åtgärdstillstånd och anmälningsförfarandet med en enda tillståndsform, bygglov (ByggL 42 §). Tillstånd för miljöåtgärder (ByggL 53 §), rivningslov och rivningsanmälan kvarstår dock i lagstiftningen (ByggL 55 §).
Bygglovet omfattar en granskning av områdesanvändningens förutsättningar (förutsättningar för placering) och en granskning av de väsentliga tekniska kraven (förutsättningar för genomförande).
På begäran av den som ansöker om bygglov kan kommunen besluta om förutsättningarna för placering genom ett separat beslut (ByggL 43 §). Byggnadstillsynsmyndigheten beslutar om förutsättningarna för placering i samband med bygglovet.
Ett placeringstillstånd är ett tillstånd som krävs för att placera vissa typer av byggnader eller konstruktioner på en specifik plats. Detta kan inkludera tillfälliga byggnader, skyltar, containrar, och andra strukturer som inte är permanenta men som ändå kan påverka omgivningen eller kräva särskilda säkerhetsåtgärder.
När krävs placeringstillstånd?
- Tillfälliga byggnader: Om du vill placera en tillfällig byggnad, som en byggbod eller en tillfällig bostad, kan du behöva ett placeringstillstånd.
- Skyltar och reklamskyltar: Stora skyltar och reklamskyltar kan kräva placeringstillstånd för att säkerställa att de inte stör trafiken eller omgivningen.
- Containrar och förråd: Om du vill placera en container eller ett förråd på en specifik plats under en längre tid kan du behöva ett placeringstillstånd.
Ansökan om placeringstillstånd
För att ansöka om ett placeringstillstånd skall du lämna in en ansökan till byggnadstillsynen. Ansökan ska innehålla information om den planerade placeringen, en beskrivning av objektet, och eventuella ritningar eller planer. Kommunen kommer att granska ansökan och bedöma om placeringen uppfyller de lokala bestämmelserna och säkerhetskraven.
Förutsättningar för placering bestäms av specifika krav och regler som gäller för var en byggnad eller en konstruktion får placeras. Dessa krav syftar till att säkerställa att byggnader och konstruktioner inte orsakar problem för omgivningen och att de följer kommunens och områdets planeringsbestämmelser. Här är några viktiga aspekter:
- Avstånd till gränser: Byggnader måste vanligtvis placeras på ett visst avstånd från fastighetsgränser och grannar för att undvika konflikter och säkerställa att byggnaderna inte påverkar grannarnas trivsel eller rättigheter.
- Byggnadsrätt: Placeringen av byggnaden måste följa byggrätten. Detta innebär att byggnader ska placeras inom de områden som tillåts enligt detaljplanen eller översiktsplanen.
- Markanvändning: Den avsedda markanvändningen måste överensstämma med kommunens markanvändningsplaner. Exempelvis kan vissa områden vara avsedda för bostäder, industri eller rekreation, och byggnader måste placeras därefter.
- Miljöhänsyn: Placeringen av byggnader måste ta hänsyn till miljöaspekter, såsom skydd av naturskyddade områden, vattenresurser och andra känsliga miljöer. Detta kan innebära särskilda restriktioner eller krav på byggnadsprojektets placering och utformning.
- Säkerhetskrav: Byggnader måste placeras på ett sätt som säkerställer att de inte utgör en säkerhetsrisk. Detta kan inkludera krav på avstånd från farliga anläggningar, vägar eller andra potentiella farokällor.
Dessa förutsättningar för placering är viktiga för att säkerställa att byggprojekt sker på ett ansvarsfullt och reglerat sätt, och att de inte negativt påverkar omgivningen eller samhället som helhet. För mer specifik information kan du alltid kontakta din kommun eller granska de lokala plan- och byggbestämmelserna som gäller i din kommun.