Suomen mantereen läntisin kunta

Korsnäs on läntisin kunta Suomen mantereella ja sillä on Pohjanlahdella pitkä ja kivikkoinen rannikko. Kunnan halki kulkee seututie 673 samoin kuin Bergöhön, Petolahteen, Pirttikylään ja Ylimarkkuun johtavat maantiet. Naapurikunnat ovat Närpiö etelän ja Maalahti pohjoisen puolella.

Vierailukohteita

Kunnassa voitte tutustua muun muassa Kotiseutumuseoon,  Pappilamuseoon, Korsnäsin kirkkoon, Harrströmin Myllymäkimuseoon ja Bredskärissä sijaitsevaan  Korsnäsin tuulivoimapuistoon.

Molpehällorna

Moikipään luontoasema sijaitsee Korsnäsin kunnan Moikipään kylän ulkosaaristossa, viitoitetun venereitin varrella, 6 km Bredskärin kalasatamasta, tai 8 km Ravintola Strand-Möllestä.  Moikipään saari – Molpehällorna  –  koostuu  lukuisista yhteenkasvaneista saarista. Maasto on  nuoren lehtimetsän, kaislikon ja umpeen kasvamassa olevien merenlahtien mosaiikkia.

Moikipään saarella on noin kilometrin pituinen merkitty luontopolku. Luontopolulta johtaa sivupolku pookille, joka rakennettiin  kesällä 2001. Luontoaseman pihamaa on suuri ja tasainen ja sitä voidaan mainiosti käyttää leirikoulutoimintaan.  Asemarakennus ja sen lähimaasto soveltuu myös liikuntarajoitteisille.

Nähtävyydet kylittäin

Kornäsin kirkonkylä

Korsnäsin kirkko

C.L. Engelin piirtämä, 1830-luvulla rakennettu kirkko, jolla on ollut edeltäjiä jo keskiajalta. Nykyinen avara, uusklassista tyyliä edustava kirkko on valoisa ja sen korkeat, neljään ilmansuuntaan avautuvat ikkunat tehostavat tilan valoisuutta ja tilavuutta.

Alttari ja alttaritaulu sijaitsevat, harvinaista kyllä, keskellä kirkkoa. Kirkon keskellä oleva kattokupoli takaa erinomaisen akustiikan ja kirkkoa käytetäänkin kirkollisen toiminnan lisäksi konserttitilana.

Korsnäsin kotiseutumuseo

Paikkakunnan vanhin museo sijaitsee punaisessa maalaismökissä. Tilan suurimmassa huoneessa, tuvassa, on perinteinen sisustus: takka, roiskemaalattu tapetti, kerrossängyt, seinäpenkki sekä katossa viilihylly ja leipävarret.

Tekstiilihuoneesta, joka nykyisenmuotoisena vihittiin käyttöön vuonna 2000, löytyvät museon todelliset aarteet: kokoelma vanhempia ja uudempia värikkäitä Korsnäsin paitoja. Joka kesä järjestetään tarinailtoja takan ääressä sekä käsityöpäiviä lapsille ja nuorille, lisäksi järjestetään näyttelyitä.

Pappilamuseo

Rakennus on rakennettu 1830-luvulla ja sitä on myöhemmin laajennettu. Museon kaunis ja tunnelmallinen sisustus esittelee pappilan elämää viime vuosisadan alun aikoihin. Ison salin seiniä koristaa Korsnäs-tapetti, joka on uudispainos alkuperäisestä mallista ja sali tarjoaa puitteet kaste- ja häätilaisuuksien viettoon sekä konserttien ja muiden tapahtumien järjestämiseen. Siten paikka toimii elävänä museona.

Myös muut huoneet on ajanmukaisesti sisustettu kalusteilla ja esineillä, jotka on saatu lahjaksi pappissuvuilta, joilla on ollut yhteyksiä paikkakunnalle.

Harrström

Myllymäki

Harrströmin korkeimmalla paikalla sijaitsee Kvarnbacken ja sen kaksi tuulimyllyä. Alkuperäisellä paikallaan oleva, 1840-luvulla rakennettu iso tuulimylly on maamme suurimpia. Pienempi tuulimylly rakennettiin 1800-luvun loppupuolella.

Molemmat myllyt ovat käyttökunnossa ja myllysiipien ääni saattaa kuulua Myllymäellä pidettävissä kesäjuhlissa. Vuosien saatossa alueelle on tullut uusia rakennuksia: luhtirakennus, aita, savusauna ja paja.

Kalasatama & Kalastajatorppa

Käy myös Harrströmin kalasatamassa, jossa oli aikaisemmin vilinää ja vilskettä. Kahden sadan metrin pituisen luonnonsataman ympärillä on paljon vanhempia ja uudempia venevajoja.

Läheisyydessä sijaitsee kalastajatorppa, joka esittelee kalastajaperheen elämää 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkupuolella. Kahdessa venevajassa on vanhoja veneitä ja moottoreita näytteillä. Lisäksi voit nauttia sataman kauniista näkymästä.

Vanha kivisilta

Silta on rakennettu vuonna 1898 ja sen rakensivat Karl Åberg ja Karl Höbacka.

Moikipää

Moikipään uimaranta

Pysähdy viihtyisälle uimarannalle ja käy rannan vieressä olevassa Strand-Mölle–ravintolassa.

Molpehällorna

Moikipään kylässä Korsnäsissä sijaitsee entinen Molpehällorna merivartioasema ja Bergön saaristossa Maalahdessa entinen Rönnskärin luotsiasema. Molemmat asemat palvelevat nykyään Metsähallituksen hallinnoimina luontoasemina.

Luontoasemat tarjoavat kävijöille uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia tutustua maailmanperintöömme, kokea meren ja luonnon kauneutta, kuulla mielenkiintoisia tarinoita, kävellä luontopoluilla, osallistua erilaisiin aktiviteetteihin tai miksei yöpyä luontoasemilla.

Taklax

Hinjärvi

Järven pinta-ala on 786 hehtaaria eli 7,9 neliökilometriä. Se on 6,0 kilometriä pitkä ja 3,0 kilometriä leveä. Järven ulapalla on saaria niin, että saarettomia järvenselkiä on vain etelä- ja luoteisosissa. Järvi on pyöreän muotoinen ja niemet ja lahdet ovat pieniä. Poikeuksen tekee 1,5 kilometriä pitkä lahti Långviken, joka työntyy kaakkoisrannasta kohti koillista. Sen viereen jää yhtä pitkä niemi Skatan. Voi olla, että järvessä on suoritettu järvenlasku, koska kartoissa maanomisturajat päättyvät jo ennen rantaa järveä kiertävään rajaan, joka vaikutta olevan vesijättömaan raja. Ilman suoraa dokumenttia tieto on kuitenkin epävarma.

Aiheesta lisätietoa ja aineistoa
Korsnäsin kunta

Puh. +358 (0)6 3479 111
S-posti: info(at)korsnas.fi
Rantatie 4323, 666200 Korsnäs
Suomi

Båssar Christina

Kunnanjohtaja

S-posti: christina.bassar(at)korsnas.fi
Puh: +358 (0)46 9229 495